Emaitzak: 14

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Gizarte eta kultura zerbitzuak (1)
En el primer tramo del intestino delgado, el duodeno, se inician ya los procesos de absorción y asimilación, especialmente de algunos de los macronutrientes. Heste meharraren lehenengo tartean, duodenoan, hasten dira jada xurgatze- eta asimilatze-prozesuak, batez ere, makronutriente batzuenak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (13)
Dibuja el camino que sigue la bilis una vez formada en el hígado hasta que es secretada en el intestino delgado. Marraztu zer ibilbide egiten duen behazunak gibelean sortzen denetik heste meharrean jariatzen den arte.

Materiala: Elektroestetika

El intestino delgado. Heste meharra.

Materiala: Elektroestetika

Los alimentos que llegan al intestino delgado son atacados por el jugo pancreático y la bilis, que, junto con los jugos intestinales, transforman sus componentes, gracias a la acción de enzimas como peptidasas, disacaridasas, lipasas y amilasas, en elementos simples y forman un líquido claro llamado «quilo», que puede atravesar las paredes intestinales en el proceso de absorción. Heste meharrera iristen diren elikagaiei eraso egiten diete pankrea-urinak eta behazunak eta, heste-urinarekin batera, elikagaiaren osagaiak elementu bakun bihurtzen dituzte entzimen ekintzek (esaterako, peptidoen, disakaridoen, lipasen eta amilasen ekintzek). Elementu bakun horiek kilo izeneko likido argia osatzen dute eta, xurgatze-prozesuan, hestearen hormak zeharka ditzake.

Materiala: Elektroestetika

Las más frecuentes son las que producen en la zona del estómago o del intestino delgado, llamada duodeno, por lo que esta última se conoce como úlcera gástrica duodenal. Ohikoenak urdailekoak eta heste meharrekoak (duodenoa) dira, eta azken horri urdaileko ultzera duodenala esaten zaio.

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Las dos terceras partes de estos enfermos sufren pérdidas de peso, debido a la disminución en el consumo de alimentos y a una aceleración del paso del alimento por el intestino delgado, por lo que se produce una mala absorción de sustancias que son muy importantes. Gaixoen bi herenak pisua galtzen du, elikagai-kontsumoa murriztu egiten dutelako eta elikagaia azkarrago igarotzen delako heste meharretik; horren ondorioz, gaizki xurgatzen dira oso garrantzitsuak diren substantziak.

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Cuando llegan los alimentos al primer tramo del intestino delgado (duodeno), la vesícula biliar vierte la bilis almacenada al conducto cístico, de éste al conducto llamado colédoco y a través de la ampolla de Water llega al duodeno. Elikagaiak heste meharraren lehen zatira (duodenoa) iristen direnean, behazun-xixkuak gordeta duen behazuna jariatzen du hodi zistikora, handik hodi koledokora eta, Water-en anpoilaren bidez, duodenora iristen da.

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La pared interna del intestino delgado no es lisa, sino que tiene múltiples repliegues donde se localizan las vellosidades intestinales. Heste meharraren barne-horma ez da laua, tolestura ugari baititu, eta hortxe daude heste-biloak.

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El contenido del estómago se llamará ahora «quimo», que empujado por movimientos del estómago, llega hasta el intestino delgado a través de una válvula llamada píloro que evita su retroceso. Urdailaren edukiari «kimo» esango zaio orain eta, urdaileko mugimenduek bultzatuta, heste meharreraino iritsiko da, piloro esaten zaion balbula baten bidez. Balbula horrek ere atzera egitea eragotziko dio.

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El intestino delgado es un tubo donde se realizan dos funciones, la digestión y la absorción. Heste meharrean bi funtzio gauzatzen dira: digestioa eta xurgapena.

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Además los alimentos que llegan al intestino delgado son atacados por el jugo pancreático y la bilis, que, junto con los jugos intestinales, transforman sus componentes tras la acción de enzimas como las peptidasas, disacaridasas, lipasas y amilasas, en elementos como aminoácidos, azúcares, ácidos grasos y vitaminas. Horretaz gain, heste meharrera iristen diren elikagaiei eraso egiten diete pankrea-urinak eta behazunak eta, heste-urinarekin batera, elikagaiaren osagaiak eraldatzen dituzte entzimen (esaterako, peptidoak, disakaridoak, lipasak eta amilasak) ekintzaren ondoren; prozesu horretan, besteak beste, aminoazidoak, azukreak, gantz-azidoak eta bitaminak lortuko dira.

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